In BRØD/ KAGER & SØDT/ Opskrifter

Fastelavnsboller med appelsinsaft og mandelcreme

Fastelavnsboller, Oldemors boller, Strutter, Semlor, Wienerbolle med fyld, Søde boller med syltetøj…. Ja, kært barn har mange navne og ikke mindst mange varianter. Traditionen om fastelavnsbollen kom fra Tyskland tilbage i 1600 tallet og selve fastelavnsbollen var oprindelig en hvedekage der i gammel tid kun blev bagt ved særlige højtider. Nu findes fastelavnsbollen i mange forskellige varianter og der er ikke nødvendigvis en fastelavnsbolle der er mere korrekt end andre. Mange forbinder dog fastelavnsbollen med en god stor og helst sød bolle, der er fyldt med enden syltetøj eller vaniljecreme.

Ligesom mange andre har jeg eksperimenterede lidt med bollen og fundet frem til denne friske og velsmagende bolle, hvor alle grundsmagende er repræsenteret, dette er en fastelavnsbolle som jeg forbinder med fastelavn, ikke for sød, men derimod frisk, smagfuld og ikke for tung. Jeg håber I kan lide den.

God fornøjelse og velbekomme 🙂

Ingredienser;

Dej:

  • 400 g. mel
  • 1 tsk. kardemomme (kan undlades)
  • 2 spsk. sukker
  • 150 g. smør
  • 25 g. gær
  • 1,5 dl. skummetmælk
  • Saften fra en appelsin
  • 1 æg til pensling

Creme:

  • 2 æg
  • 2 spsk. sukker
  • 2-3 tsk. mandelmel
  • 2 1/2 dl. skummetmælk
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 15 g. grofthakkede mandler


Fremgangsmåde:

  1. Sæt en lille gryde over på svag varme for at lune mælken
  2. Tag en skål og bland mel, kardemomme og sukker, og findel smørret heri
  3. Tag en ny skål og rør gær ud i lillefinger lunt mælk og rør ægget i
  4. Rør mel og gærblandingen sammen og ælt dejen til den er smidig
  5. Sæt den til hævning på et lunt sted med et viskestykke eller låg over i 30-45 min.
  6. Mens dejen hæver laves cremen
  7. Tag en gryde og pisk de hele æg og sukker godt sammen og vend melet heri
  8. Hæld den kolde mælk og vaniljesukkeret i og pisk det godt
  9. Bring cremen i kog under piskning og lad den koge godt igennem
  10. Rør af og til under afkølingen
  11. Rul dejen ud i en stor firkant i ca. 1 cm tykkelse
  12. Skær dejen ud i 16 lige store firkanter og kom 1 tsk. creme i midten af hver firkant og fold dejen omkring fyldet og luk godt til
  13. Sæt bollederene på et stk. bagepapir og lad dem efterhæve i 10 min. inden de pensles med et sammenpisket æg
  14. Bag bollederene i en forvarmet varmluftsovn i 18-20 grader ved 200 grader
  15. Lad bollederene køle af på en pisk og kom først glasur på når de er kolde
Print Friendly, PDF & Email

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: