In Måltider

Sønderjysk hønsekødssuppe

I fredags var jeg den heldige vinder af et stk. mistede stemme. Vorherre havde åbenbart lige brug for en ekstra, eller hvad man siger 🙂 Jeg havde hvert fald ingen stemme og som dagene forløb kom der selvølglelig også en lille snude med, mindre kunne ikke gøre det. Alt andet end lige så fik jeg så umådelig lyst til min mors klare hønsekødssuppe, som da jeg var barn. Jeps… Jeg er vokset op i en skøn lille familie, hvor mange af min mors skønne retter var tradition på de forskellige årstider. Når det kommer til de kolde vintermåneder har hendes hønsekødssuppe altid været det vi så frem til når sensommeren gik på hen.

Efter at have boet i København de sidste tre år, har jeg selv måtte i køkkenet (som om det var en byrde 😀 ) Så efter en stille weekend, er jeg lettere træt af ikke at komme så meget ud og blev selvfølgelig nød til at gøre mit bdste for at efterleve hendes kunst. Og jeps….. Den blev rimelig god 🙂

Det bedste ved klar hønsekødssuppe er helt klart at den er super SU venlig, der er altid til flere dagen, den er let af lave (tage selvføgelig lidt tid) og så ligger den ikke lige så tungt som mange andre varme retter på denne årstid.

 

Suppen er beregnet til 6 personer
tilberedningstid: 4 timer

Ingredienser:

  • 1 stk. suppehøne – Du kan fint bruge en almindelige hel fersk kylling
  • 1 løg
  • 2 hele gulerødder
  • 1 Knoldselleri
  • 3 gulerødder
  • 4 porer
  • 2 spsk. groft køkkensalt
  • 1 kg. blandet kød og melboller

 

img_9236

Fremgangsmåde:

  1. Rens hønen og lig den i en gryde dækket af vand. Det er vigtigt at hele hønen er dækket af vand
  2. Skær 2 af porre toppene af og rens dem godt, skær dem i mindre stykker og ned til hønen
  3. Skræl og skær 2 gulerødder og løget i mindre stykker og tilsæt ligeledes til hønen
  4. Lad hønen og grøntsagerne koge under låg i 1-2 timer ved middelvarme. Undervejs kommer der skum op til overfladen, hvilket rimelig vigtigt at fjerne, for at få suppen så klar som mulig. Fjern skummet med en hul ske
  5. Hold gerne øje med suppen under vejs, skummet kommer løbende
  6. Fjern hønen og grøntsagerne fra suppen med hulskeen, så du har en fint klar suppe
  7. Smag suppen til med salt. Suppen skal gerne smage lidt salt, idet grøntsager neutralisere smagen
  8. Rens, skær og snit knoldselleri, gulerødder og porre og tilsæt i suppen
  9. Lad suppen komme op og koge i små 10 minutter
  10. Når grøntsagerne er møre, tilsætte mel og kødbollerne
  11. Rør godt, lun eventuelt lidt brød til
  12. Når kød og melbollerne er gennemvarmet, kan suppen serveres
    Velbekomme 🙂

Sidder du og tænker på hvad der sker med kyllingen? Bare rolig, den skal selvfølgelig ikke smides ud, du kan sagtens pille den i mindre stykker og fylde den i suppen, – Det foretrækker nogen. Jeg gemmer halvdelen i fryseren og resten gemmer jeg til en let salat på madpakken dagen efter. Du skal hvert fald ikke smide den ud. 🙂

Håber du nyder suppen ligeså meget som vi altid har gjort.

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply