In KAGER & SØDT/ Opskrifter

Sønderjysk brøtåt

Som mange andre sønderjyder, har jeg en forkærlighed for det sønderjyske kaffebord, og den himmelske Brøtåt er ikke uden undtagelse. Mange forbinder sønderjysk kaffebord med et rent tagselvbord af himmelske kager, hvilket også er helt korrekt.

Skal et sønderjysk kaffebord laves på helt traditionel vis, skal der laves mindst 14 forskellige kager, bløde som hårde. Traditionen om det sønderjyske kaffebord startede allerede i midten af 1800-tallet, hvor kaffen var blevet billigere og at der var kommet mere driftssikre bageovne.

Efter Sønderjylland blev en del af Preussen i 1864 blev der afholdt en del møder, men grundet stramme spiritusregler blev der bygget forsamlingshuse, hvor de dansksindede kunne holde møder. Her blev der serveret kaffe og lækre kager i lange baner, og der var skarp konkurrence kvinderne imellem om at bage de mest velsmagende og iøjnefaldende kager.

Traditionen blomstrede op igen under 2. verdenskrig da det var forbudt at holde møder, men ikke at holde kaffebord, hvilket sønderjyderne brugte som hul i loven til at mødes lovligt.

Sønderjysk brøtåt

Arbejdstid: 30 min. bagetid 35 min.

Ingredienser:

  • 100 g. rugbrød
  • 100 g. chokoladeknapper
  • 6 æg (deles i blommer og hvider)
  • 250 . flormelis
  • 2 spsk. kartoffelmel
  • 1 spsk. kakao
  • 2 tsk. bagepulver
  • 100 g mandler, hakkede
  • 1/2 liter piskefløde
  • 1 lille glas solbærsyltetøj
  • 2 spsk. sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 3 æggeblommer
  • 50 g. mørk chokolade (til pynt)
  • 200 g. frosne hindbær (til pynt)
  • 150 g. friske hindbær (til pynt)

Fremgangsmåde:

  1. Pisk æggeblommerne sammen med flormelis, bland derefter bagepulver, kakao, kartoffelmel, mandler, chokoladeknapper og revet rugbrød heri.
  2. Pisk æggehviderne stive og vend forsigtigt i dejen.
  3. Hæld dejen i en eller flere springforme med bagepapir og bag ved 175 grader midt i ovnen i ca. 35 min. (Du kan med fordel stikke en kødnål i bunden, og hænger der ikke dej i nålen er den færdig.)
  4. Lad bundene køle af inden de pyntes.
  5. Pisk fløde, sukker, vaniljesukker og æggeblommer til flødeskum og lig den nederste bund på et fad.
  6. Smør et tyndt lag solbærsyltetøj herpå, efterfulgt af et lag vaniljeflødeskum, (de frosne hindbær hældes varm vand over)
  7. Lig et lag hindbær over inden den næste bund kommer på
  8. Bunden skal ligeledes have et godt lag vaniljeflødeskum på.
  9. Pynt med revet chokolade og friske jordbær.

TIPS….! Bundende er fryseegnet, så skal du have gæster en dag, hvor tiden er knap, kan bundende med fordel laves i forvejen og tages op dagen inden brug, så de blot skal pyntes.

 

Sønderjysk brøtåt

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Reply
    Dennis
    20. oktober 2016 at 7:23

    Efter gennem læsning af din opskrift må jeg lige høre om de 100g rugbrød til beregner som en mad til kokken eller om det er beregnet til dejen, da der ingen steder i din fremgangs måde står hvornår rugbrødet skal blandes i dejen.

  • Reply
    FrøkenMadglad
    7. november 2016 at 21:22

    Hej Dennis,

    Beklager det sene svar. Men snup du endelig en rugbrødsmad når du alligevel er igang 🙂
    Den er dog beregnet til at blive revet og blandet med æggeblommen, flormelis, bagepulver, kakao, kartoffelmel, mandler og chokoladeknapper.

    Rigtig god fornøjelse 🙂

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: