In Sundhed og Livsstil

[Gæsteindlæg] Sådan bliver julemaden perfekt

//  Gæsteindlæg, skrevet af Michael René //

Julemaden smager dejligt og er en kæmpe succes både smagsmæssigt, men også følelsesmæssigt. Når julemaden nydes, så dukker alle de gode minder op – specielt, når julemaden indtages i selskab med gode bekendte, venner, veninder og familiemedlemmer.

De oplevelser, der kan opstå i hukommelsen, når der spises julemad registreres alle i det limbiske system i hjernen, hvilket er samme sted, hvor vores mange sanseindtryk som smag, aroma og flavour oversættes til sanseindtryk. Da følelser, oplevelser, sansning og smag alle er allokeret i det samme libiske system i hjernen, så er det helt naturligt at disse følges ad. Et godt julemåltid kan derfor nemt medfører en god stemning og bringe gode minder frem.

.

maaltidskasser

Klik og se eksempler på måltidskasser her >>

.

Er julemaden ikke perfekt? Optimer maden nemt – kig med her

Forskeren Peter Klosse’s har defineret det, der betegnes som “de kulinariske succesfaktorer” for et godt måltid. Én af disse faktorer beskriver, at et godt måltid bør indeholde alle grundsmagene.

Kigger vi nærmere på den julemad, som din familie måske spiser såsom flæskesteg, medister, and eller kalkun, så bidrager alt dette kød med grundsmagene salt, fedt og umami. Anvender I også svesker til anden eller i kalkunen og rødkål til måltidet, så tilføres grundsmagene sødme og syre.

Bitterstoffer kan tilføres i form af den naturlige brunfarvning, der etableres, når retten brunes og steges i ovnen eller på stegepanden. Synes I at der mangler lidt bitterstoffer, så kan der nemt tilføres lidt ekstra bitre nuancer ved at servere rødvin eller øl til maden.

Kogte kartofler bidrager med en dejlig sød smag og brunkartofler tilfører både den søde smag og når sukkeret brunes til brunkartofler, så medfører det gode bitre nuancer, der klæder den gode julemad.

Konklusionen på den dejlige julemad er, at julemaden som udgangspunkt indeholder alle grundsmagene og på den baggrund lever julemaden op til én af de mange gyldne principper i Peter Klosses kulinariske succesfaktorer.

Afslutningsvis er det vigtigt at understrege, at hvis du justerer opskriften i forhold til ovenstående ingredienser og vælger du ikke at serverer rødkål, så kan du nemt justere opskriften med en god julesalat med syrlige elementer, som mandariner o.lign. Målet er at få alle seks grundsmage med i julemaden, så kan julemenuen næsten ikke undgås at blive succes juleaften.

Se de øvrige kulinariske succesfaktorer, der skal være opfyldt  i det perfekte måltid – klik her >>

Bon appetit.

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply